De relatie tussen vitamine D en niergezondheid

Gepubliceerd door Redactie NierNieuws op

Vitamine D staat bekend om zijn cruciale rol bij het bevorderen van sterke botten en een gezond immuunsysteem.

Maar hoe zit het met de impact van vitamine D op de gezondheid van onze nieren?

In dit artikel gaan we dieper in op de relatie tussen vitamine D en niergezondheid, ondersteund door wetenschappelijke inzichten en studies.

Vitamine D en nierfunctie: Een overzicht

De nieren spelen een essentiële rol bij het reguleren van de vitamine D-spiegels in ons lichaam. Wanneer vitamine D wordt ingenomen via voeding of zonlicht, wordt het inactief en moet het door de nieren worden omgezet in de actieve vorm, calcitriol.

Calcitriol helpt op zijn beurt bij het handhaven van een gezonde calcium- en fosfaatbalans in het lichaam, wat essentieel is voor sterke botten en tanden.

Is een vitamine D-tekort slecht voor je nieren?

Verschillende studies hebben een verband gevonden tussen een laag vitamine D-gehalte en een verhoogd risico op nieraandoeningen.

Een systematische review gepubliceerd in het “Journal of Renal Nutrition” concludeerde dat vitamine D-tekort geassocieerd kan worden met een verslechtering van de nierfunctie. En ook een verhoogd risico op nieraandoeningen heeft zoals chronische nierziekte (CKD).

Vitamine D-suppletie en niergezondheid

Het aanvullen van vitamine D kan een gunstig effect hebben op de niergezondheid, vooral bij mensen met een tekort aan vitamine D.

Een gerandomiseerde gecontroleerde studie gepubliceerd in het “American Journal of Clinical Nutrition” toonde aan dat vitamine D-suppletie de progressie van nierziekte bij patiënten met CKD kan vertragen.

Voorzorgsmaatregelen en aanbevelingen

Hoewel vitamine D-suppletie voordelen kan hebben voor de niergezondheid, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de dosering. Vooral bij mensen met bestaande nieraandoeningen is dit van belang.

Overmatige inname van vitamine D kan leiden tot hypercalciëmie, wat schadelijk kan zijn voor de nieren.

Daarom wordt aanbevolen om regelmatig bloedonderzoek te laten uitvoeren om de vitamine D-spiegels te controleren en suppletie onder toezicht van een arts te gebruiken.

Conclusie

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een gezonde niergezondheid, maar een tekort of overmatige inname kan nadelige effecten hebben op de nieren.

Het is essentieel om een gezonde vitamine D-status te behouden door middel van een gebalanceerd dieet, voldoende blootstelling aan zonlicht. En indien nodig, onder toezicht van een arts, het innemen van vitamine-D supplementen.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *