Is er een verband tussen nierstenen en multivitamines?

Gepubliceerd door Redactie NierNieuws op

Nierstenen, kleine, harde afzettingen van mineralen en zouten die zich in de nieren kunnen vormen, zijn een veelvoorkomende aandoening die pijn, ongemak en in sommige gevallen ernstige complicaties kan veroorzaken.

Recente onderzoeken hebben interesse gewekt in het mogelijke verband tussen het gebruik van multivitamines en het risico op het ontwikkelen van nierstenen, en hoe specifieke vitaminen en mineralen in deze supplementen hierbij een rol kunnen spelen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat bepaalde vitaminen en mineralen die vaak voorkomen in multivitamines, zoals vitamine C (ascorbinezuur), calcium en vitamine D, een rol kunnen spelen bij de vorming van nierstenen. Hoewel deze voedingsstoffen essentieel zijn voor een goede gezondheid, kunnen hoge doses ervan het risico op nierstenen verhogen bij sommige individuen.

Vitamine C, bijvoorbeeld, wordt in het lichaam omgezet in oxalaat, een stof die kan bijdragen aan de vorming van calciumoxalaatstenen, de meest voorkomende vorm van nierstenen. Daarom kunnen hoge doses vitamine C-supplementen het risico op deze specifieke nierstenen verhogen.

Calciumsupplementen worden ook in verband gebracht met een verhoogd risico op nierstenen, vooral als ze worden ingenomen zonder gelijktijdige inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan oxalaat. Te veel calcium in de urine kan zich binden aan oxalaat en andere stoffen, waardoor nierstenen ontstaan.

Vitamine D-supplementen, die vaak worden gebruikt om botgezondheid te bevorderen, kunnen ook het risico op nierstenen verhogen door de absorptie van calcium in de darmen te verhogen, wat kan leiden tot een verhoogde concentratie calcium in de urine.

Hoewel deze bevindingen suggereren dat het gebruik van multivitamines het risico op nierstenen kan verhogen, is het belangrijk om te benadrukken dat het verband complex is en afhankelijk kan zijn van individuele factoren zoals dieet, genetica en medische geschiedenis.

Niet alle multivitamine supplementen zullen het risico op nierstenen verhogen, en sommige kunnen zelfs nuttig zijn voor bepaalde individuen, zoals degenen met een voedingsstoftekort.

Desalniettemin benadrukken experts dat het verstandig is om voorzichtig te zijn met het gebruik van multivitamines, vooral bij mensen die een verhoogd risico lopen op nierstenen.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een zorgverlener voordat u supplementen inneemt, met name als u een voorgeschiedenis van nierstenen heeft of als u zich bewust bent van andere risicofactoren.

Conclusie

In conclusie, terwijl multivitamines een belangrijke rol kunnen spelen bij het aanvullen van voedingsstoffen en het bevorderen van algemene gezondheid, moeten individuen zich bewust zijn van het potentiële risico op nierstenen bij overmatig gebruik van bepaalde vitaminen en mineralen.

Een gebalanceerde voeding blijft de beste manier om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen, en overleg met een zorgverlener is essentieel bij het overwegen van het gebruik van supplementen.

Voor dit artikel zijn diverse behulpzame bronnen gebruikt zoals o.a. het onderzoek van Fit Voor Alles en diverse onderzoeken van De Nierstichting en Bestemultivitamines.nl.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *