Is creatine slecht voor je nieren?

Gepubliceerd door Redactie NierNieuws op

Er is veel onderzoek gedaan naar creatine en de effecten ervan op de nieren. Over het algemeen wordt aangenomen dat creatine veilig voor de nieren is van gezonde personen. Mits bij gebruik in de aanbevolen doseringen.

Creatine is een stof die van nature in het lichaam voorkomt en een rol speelt in de energieproductie, met name tijdens intense fysieke activiteit.

Er zijn echter enkele zorgen geuit over mogelijke nadelige effecten op de nieren bij langdurig en overmatig gebruik van creatine. Vooral bij mensen met reeds bestaande nierproblemen. Deze zorgen zijn echter niet consistent ondersteund door wetenschappelijk bewijs. En er zijn veel onderzoeken geweest die aantonen dat matige creatinesuppletie geen schadelijke effecten heeft op de nierfunctie.

Heb je echter al nierproblemen? Of maak jij je toch zorgen over het gebruik van creatinesupplementen? Dan is het altijd het beste om met een arts of een gekwalificeerde zorgverlener te praten voordat je met een nieuw supplement begint. Ze kunnen je medische geschiedenis beoordelen en je adviseren over wat het beste is voor jouw situatie.

De bevindingen van wetenschappelijke studies

Er zijn talrijke onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van creatinesuppletie op de nierfunctie. Hier zijn enkele belangrijke punten en bevindingen uit een selectie van deze studies:

  1. Korte termijn studies: Veel onderzoeken hebben aangetoond dat korte termijn gebruik van creatine (meestal tot 5 jaar) geen significante nadelige effecten heeft op de nierfunctie bij gezonde personen. Deze studies omvatten vaak atleten die creatinesuppletie gebruiken als onderdeel van hun trainingsregime.
  2. Langdurige studies: Er zijn ook enkele langdurige studies geweest die de effecten van langdurig creatinegebruik (meer dan 5 jaar) hebben onderzocht. Over het algemeen hebben deze studies geen significante schadelijke effecten op de nieren aangetoond bij gezonde personen.
  3. Onderzoek bij specifieke populaties: Sommige onderzoeken hebben gekeken naar specifieke populaties, zoals oudere volwassenen of mensen met reeds bestaande nierproblemen. In deze groepen zijn de bevindingen gemengd, maar over het algemeen zijn er geen overtuigende aanwijzingen dat creatinesuppletie de nierfunctie significant verslechtert.
  4. Dosering: Er is gesuggereerd dat hogere doses creatine (boven de aanbevolen doseringen) mogelijk schadelijker kunnen zijn voor de nieren. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en niet meer creatine te gebruiken dan nodig is.
  5. Individuele variatie: Zoals bij veel voedingssupplementen, kan de reactie op creatinesuppletie variëren tussen individuen. Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor mogelijke bijwerkingen dan anderen.

Gebruikte bronnen:

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *