Zeven vragen aan diëtist nierziekten Sophie Luderer

Gepubliceerd door Maria op

Waarom is uw werk zo’n mooi vak

Een dieet bij nierziekte is vaak complex. Het is een heel gepuzzel om nog een beetje met plezier te kunnen eten, áls je al eetlust hebt. Er moet rekening gehouden worden met veel verschillende voedingsstoffen. Soms zijn dit stoffen waar men nog nooit van gehoord heeft, die je niet proeft of herkent in je eten en die ook niet zijn terug te vinden op het etiket, maar die wèl levensbedreigend kunnen zijn. Goede dieetbegeleiding kan veel steun bieden en angst wegnemen. Het is erg mooi en dankbaar werk om iets te kunnen betekenen voor een ander op een moeilijk moment.

Wat maakt u het meest en het minst gelukkig in uw werk

Het meest: als ik merk dat patiënten zich prettiger gaan voelen en ik daaraan heb kunnen bijdragen. En het minst: op een dialyseafdeling vallen veel mensen weg door overlijden. Ik kan slecht omgaan met deze verliezen.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt

Als diëtist-in-opleiding mocht ik mee kijken bij een openhartoperatie. De te opereren patiënte had ik een dag ervoor nog uitleg gegeven over goede voeding bij hart- en vaatziekten. Staand op een krukje, mocht ik letterlijk over haar hoofd meekijken in haar open gezaagde borstkas, omgeven door een geur van dichtgeschroeide bloedvaatjes en onder uitgebreide toelichting van de chirurg. Nadat de operatie voltooid was en de patiënte in nog diepe slaap op haar ziekenhuisbed werd over getild, stopte de chirurg het uit haar hand gevallen zakdoekje zorgvuldig terug in haar hand. Een paar dagen later gaf ik haar voedingsadviezen voor thuis mee. Dit hele proces, waarin ik voor het eerst een lichaam van binnen zag, de expertise en betrokkenheid zag van een specialist en merkte hoeveel ondersteuning dieetbegeleiding kan bieden, deed me beseffen dat ik absoluut in de zorgsector wilde werken.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots

Trots ben ik op dat ik na flink doorzetten, zowel in groepsverband als alleen, mooie resultaten heb kunnen bereiken. Zo hebben we met ons kleine werkgroepje van de DNN, na jarenlange inspanning in privétijd, landelijke dieetbehandelingsrichtlijnen met zéér gedetailleerde achtergrondinformatie ontwikkeld. Op kleinere schaal, namelijk alleen voor nierpatiënten van CWZ, heb ik een digitaal, interactief platform opgezet. Via deze site worden patiënten uitgebreid geïnformeerd over nierziekten en hun dieet. De site biedt mogelijkheid ervaringen en recepten te delen en vragen te stellen aan de zorgverleners. Kennis overbrengen is één van de belangrijkste aspecten van mijn vak en ik ben blij dat ik hier zowel landelijk als binnen mijn eigen ziekenhuis aan kan bijdragen.

Voeding en emotie hebben direct met elkaar te maken; patiënten vertrouwen een diëtist vaak veel toe. Dieetbegeleiding bij nierziekte start vaak tijdens een erg zware periode in iemands leven en blijft meestal letterlijk ‘tot de dood ons scheidt’. Hierdoor ontstaat vaak een nauw contact. Ik ben niet altijd even goed in staat professionele afstand te bewaren en kan te betrokken raken bij patiënten.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden

Meer naar hoe medische producten beter afgestemd kunnen worden op de doelgroep. Waarom bestaan er bijvoorbeeld geen energie-/eiwitrijke producten die praktisch zijn bij een vochtbeperking, zoals bijvoorbeeld een reep of koek? Of hartige drinkvoeding in plaats van mierzoete dranken waar je alleen maar meer dorst van krijgt? Waarom zijn er (soms zelfs natriumbevattende) kaliumbinders waar je een zanderig mondgevoel van krijgt, terwijl je bij een vochtbeperking elk glas dat je drinkt letterlijk moet afwegen?

Er gaat veel kostbare tijd verloren doordat veel instellingen, onafhankelijk van elkaar, eindeloos bezig zijn met het uitdenken van en vergaderen over het inzetten van e-health. Kostbare tijd, want we hebben patiënten om voor te zorgen. Al dit gepraat zorgt er vaak voor dat er ondertussen niets praktisch gebeurt. Beter is het gewoon te starten en gaandeweg uit te zoeken of je daadwerkelijk hobbels op de weg tegenkomt. Dan gebeurt er tenminste iets en blijken veel zogenaamde barrières niet eens aanwezig. Of eenvoudiger oplosbaar dan gedacht.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen

Er zou meer transparantie in de voedingsindustrie moeten komen. Je bent wat je eet, maar ondertussen weten we nauwelijks meer wát we precies eten. Van gefabriceerde producten is niet te achterhalen wat er allemaal in zit, omdat de hoeveelheid toegevoegde hulpstoffen niet op etiketten vermeld hoeft te worden. Tevens is deze informatie lastig vertaalbaar voor de consument. Zo kan het fosfaat in je bloed ongemerkt harder stijgen door de e-nummers in een koekje dan door een blokje kaas. Kalium wordt bewust aan producten toegevoegd waarvan geclaimd wordt dat deze ‘goed voor de bloeddruk’ zijn. Maar helaas wél levensgevaarlijk voor nierpatiënten, die óók in de verleiding komen om producten te kopen die hun bloeddrukproblemen misschien verminderen. Daarnaast wordt er van alles over voedingsmiddelen gesprayd of onnodig zout en suiker toegevoegd, wat voor niemand gezond is. Er zou iets gedaan moeten worden aan de macht van de voedingsmiddelenindustrie. Het is toch bizar dat iedereen denkt dat je met margarine ‘een gezond product’ eet en dat juist natuurlijke producten zoals roomboter en eieren jarenlang in de ban zaten?

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar

Ik verwacht dat het werk van een diëtist binnen tien jaar flink zal veranderen. Een deel van ons werk zal waarschijnlijk overgenomen zijn door moderne technologie, zoals het beoordelen van iemands voedingstoestand. Maar veranderingen bieden ook juist nieuwe kansen. Zo ben ik momenteel in samenwerking een game aan het ontwikkelen om dieetkennis bij nierziekte over te brengen. Ik hoop over tien jaar nog steeds vol enthousiasme met nieuwe ontwikkelingen mee te bewegen.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *