Thuisdialyse: minder hart- en vaatproblemen maar meer infecties

Gepubliceerd door Maria op

Patiënten die ten minste vijf keer per week thuis hemodialyse doen worden minder vaak met hart- en vaatproblemen in het ziekenhuis opgenomen dan degenen die drie keer per week in een centrum dialyseren. Maar dat voordeel wordt, in de Verenigde Staten in elk geval, nu nog teniet gedaan doordat deze patiënten wel vaker infecties oplopen.

Als hemodialysepatiënten worden opgenomen in het ziekenhuis, is dat vaak vanwege hart- of vaatproblemen. Dagelijkse dialyse lijkt een aantal factoren die een rol spelen bij het verhoogde risico op cardiovasculaire problemen, te verlagen. Maar of dit er in de praktijk ook toe leidt dat patiënten die dagelijks dialyseren minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen dan degenen die het bij drie keer per week houden, is niet geheel duidelijk.

Amerikaanse onderzoekers hebben bijna drieënhalf duizend patiënten die vijf of zes keer per week thuis spoelen met de NxStage One vergeleken met ruim 17 duizend patiënten die drie keer per week in een centrum behandeld worden. Ze keken naar het aantal keer dat deze patiënten in een periode van drie jaar in het ziekenhuis zijn opgenomen, hoe lang die opnames duurden en wat de reden ervan was.

Het blijkt dat het gemiddelde aantal opnames per patiënt niet verschilt tussen de thuis- en de centrumdialysegroep. Wel is de oorzaak anders: thuisdialysepatiënten worden minder vaak opgenomen vanwege hart- en vaatproblemen. Maar ze hebben vaker last van verschillende soorten infecties. 

Er zitten wat mitsen en maren aan deze studie: zo weten de onderzoekers bijvoorbeeld niet hoe lang de patiënten per sessie dialyseerden. Ook hebben ze niet in kaart gebracht wat voor toegang tot de bloedbaan de patiënten hadden, iets wat van belang kan zijn voor het infectierisico. In de Verenigde Staten zijn nog altijd veel patiënten die een katheter hebben in plaats van een shunt. 

Toch valt hieruit wel de voorzichtige conclusie te trekken dat het aantal ziekenhuisopnames beperkt kan worden als patiënten vaker (thuis) gaan dialyseren, op voorwaarde dat zij zorgvuldig werken en er veel aandacht besteed wordt aan infectiepreventie.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *