Promotie: Uitdroging en vasopressine in chronische nierschade

Gepubliceerd door Maria op

Het promotieonderzoek van Debbie Zittema, uitgevoerd onder patiënten met twee soorten nierziekten, laat zien dat uitdroging (dehydratatie) schadelijke effecten heeft op de nier. Vanwege de verschillende ontstaansmechanismen achter beide nierziekten concludeert Zittema dat uitdroging mogelijk slecht is voor patiënten met nierschade in het algemeen en misschien zelfs wel voor iedereen. Die hypothese moet in vervolgonderzoek getoetst worden.

Zittema testte ook een marker om spiegels van het waterhuishoudingshormoon vasopressine te meten. Die marker, copeptin, bleek zeer stabiel en makkelijk te meten, zelfs bij patiënten met een verminderde nierfunctie. 

Vasopressine is een hormoon dat voor onze waterhuishouding van groot belang is. Bij uitdroging geven onze hersenen signalen af om meer vasopressine aan te maken. Door vervolgens water op te nemen uit de nier wordt het waterverlies beperkt. In sommige gevallen heeft vasopressine echter ook negatieve effecten op de nier. Bij autosomaal dominant polycysteuze nierziekte (ADPKD) draagt het bijvoorbeeld bij aan achteruitgang van de ziekte, en bij chronische nierziekten zorgt het via een verhoging van de nierdruk en eiwitlekkage voor een verslechtering van de nierfunctie. 

De studies van Zittema helpen om de rol van vassopressine in chronische nierziekten beter te begrijpen. Zo vermoedt zij dat vasopressine-spiegels omhoog gaan wanneer het concentrerend vermogen van de nier achteruitgaat. Daardoor ontstaat meer nierschade en wordt een eventueel onderliggende nierziekte erger. Deze vicieuze cirkel is zichtbaar bij ADPKD-patiënten, maar ook bij patiënten met andere soorten chronische nierziekten. Door met behulp van copeptin de vasopressine-spiegels te meten is het mogelijk om die patiënten te selecteren die het hoogste risico hebben op een snellere ziekteprogressie. 

Promotie D. Zittema: woensdag 2 november 2016, 14:30 uur
Titel proefschrift: Vasopressin in chronic kidney disease, in particular ADPKD – Causal factor or innocent bystander?

Promotores:prof. dr. R.T. Gansevoort en prof. dr. C.A.J.M. Gaillard

Locatie: Academiegebouw RUG, Broerstraat 5, Groningen

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *