Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Gepubliceerd door Maria op

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Sol heeft in haar proefschrift daarom de rol van een aantal moleculaire factoren in het ontstaan van endotheeldisfunctie in pre-klinische modellen voor glomerulosclerose en atherosclerose onderzocht. Het bleek dat bij nierschade de glycocalyx was aangetast en er glomerulosclerose ontstond. Remming en/of activatie van bepaalde factoren die genen aan- of uitzetten had een gunstig effect op de glycocalyx, het ontstaan van glomerulosclerose en nierfunctie. Eén van de onderzochte factoren bleek ook een rol te spelen in het ontstaan van endotheeldisfunctie in atherosclerose.

In haar onderzoek toonde Sol aan dat bepaalde factoren, die genen aan- of uitzetten, mogelijke nieuwe aangrijpingspunten vormen om endotheeldisfunctie in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose te behandelen. Het project werd mogelijk gemaakt door een subsidie van Nierstichting Nederland. De titel van haar proefschrift luidt: Endothelial cell transcriptional regulation in vascular disease.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *