NierNieuws recept: Oosters spektakel

Net als vorig jaar maken we al plannen voor de Kerst nu Sinterklaas nog maar net in het land is. En daar hoort lekker eten bij! Onze koks Aranka en Merel zijn er weer in geslaagd om een heerlijk kerstmenu samen te stellen. Hadden we vorig jaar een heel klassiek menu, dit jaar gaan we op de Aziatische toer. Van elke gang apart en van het volledige menu geven we een analyse van de voor nierpatiënten belangrijke voedingsstoffen. Zo kunt u zelf bepalen of het in uw dieet past. Hier en daar geven we ook een tip als alternatief.

Vandaag krijgt u van ons het voorgerecht: roergebakken shiitakes met een Chinees tintje. Morgen gaan we verder met het bijgerecht, woensdag het hoofdgerecht en donderdag het nagerecht. Zaterdag plaatsen we dan nog het totale menu, met een analyse van alle gangen bij elkaar. 

De olie die u in het voorgerecht gebruikt om te frituren, kunt u na afkoelen filteren door een koffiefilter. Daarna is de olie nog eens te gebruiken.

Het recept

Dit recept is voor twee personen. Het nestje van noedels geeft een spectaculair effect, maar het is niet moeilijk. Het is wel belangrijk dat u noedels van mungbonen gebruikt, anders lukt het niet. Die zijn te koop bij de toko. Op de verpakking staat vaak dat het vermicelli is. Maak dit voorgerecht op het laatste moment.

 • 200 g shiitakes
 • dobbelsteen verse gember
 • 1/2 rode peper zonder zaadjes
 • 2 kleine teentjes knoflook, gepeld
 • 1 el zonnebloemolie + om te frituren
 • 10 g Chinese vermicelli
 • drupje sesamolie
 • 1 bosuitje
 1. Veeg de shiitakes schoon en snijd ze in stukjes.
 2. Schil de gember en hak gember, rode peper en knoflook fijn. Houd de knoflook apart.
 3. Verhit de eetlepel olie in een koekenpan en bak de shiitakes, gember en peper ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur.
 4. Voeg de knoflook toe als de paddestoelen vocht beginnen af te geven en bak nog even mee.
 5. Verhit vlak voor het serveren een laag olie in een klein steelpannetje. Pas op dat de olie niet aan de kook komt of gaat roken. Laat er een klein stukje vermicelli in vallen: als dat direct opzwelt, is de olie heet genoeg.
 6. Bak zo de rest van de vermicelli en vis die er na een paar seconden uit met een schuimspaan. Laat even uitlekken op keukenpapier.
 7. Serveer de shiitakes met een drupje sesamolie, wat gehakte bosui en een vermicellinestje erbovenop.

Bevat per persoon: 20 mg natrium, 295 mg kalium, 3 g eiwit, 85 mg fosfaat, 13 g koolhydraten, 7 g vet, 115 kilocalorieën