NierNieuws menu: Zoetzure komkommersalade

Gisteren kreeg u het recept voor het voorafje van dit jaar, vandaag gaan we verder met het bijgerecht. Om in Aziatische sferen te blijven, is dat een zoetzure komkommersalade geworden. Wij maken die met rijstazijn, maar als u daar niet aan kunt komen is een andere azijn zonder uitgesproken smaak ook goed te gebruiken. Let bij rijstazijn wel op dat u een flesje koopt waar nog geen zout in zit.

Net als het voorgerecht van gisteren, is deze salade een beetje pittig. Dat is een lekkere combinatie met het hoofdgerecht dat u morgen van ons krijgt: dat is vrij mild van smaak. Vindt u het toch een beetje te veel van het goede, dan kunt u de rode peper weglaten.

De salade is het lekkerst als u de smaken een tijdje laat intrekken. Maak hem daarom een paar uur van tevoren. 

Het recept

Dag 2 van de kerstvierdaagse en vandaag krijgen jullie het recept voor een lekker bijgerecht wat goed past bij het hoofdgerecht wat morgen online komt. De hoeveelheid azijn lijkt misschien groot, maar dit is vooral om de komkommer lekker te marineren. Bij het serveren blijft het grootste deel van de azijn achter in de kom

Ingrediënten voor 2 personen 

  • 300 gram komkommer, in dunne plakken gesneden
  • 1 sjalotje, ongeveer 20 gram
  • 75 ml rijstazijn (zonder toegevoegd zout)
  • 12 gram suiker
  • Zwarte peper naar smaak
  • Eventueel een dun gesneden rood pepertje, zaadjes verwijderd
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

En zo maak je het

Snij de komkommer in zo dunne plakken als mogelijk. Gebruik hiervoor een scherp mes of een mandoline.

Doe de komkommer in een kom samen met de rijstazijn en de suiker.

Snij de sjalot in zo dun mogelijke ringetjes en voeg dit bij de komkommer.

Maal er wat zwarte peper over en, indien gewenst, snij een klein rood pepertje in hele fijne ringen en voeg dit toe.

Vermeng alles goed en zet het geheel, afgedekt, minstens een uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Roer af en toe even goed om.

Vlak voor het serveren rooster je de sesamzaadjes even in een droge koekenpan op een niet te hoog vuur.

Laat de komkommer even uitlekken voor het serveren en strooi de geroosterde sesamzaadjes erover heen.