NierNieuws Kerstmenu: Warmgerookte zalm

Net als vorig jaar maken we al plannen voor de Kerst nu Sinterklaas nog maar net in het land is. En daar hoort lekker eten bij! Onze koks Aranka en Merel zijn er weer in geslaagd om een heerlijk kerstmenu samen te stellen. Hadden we vorig jaar een heel klassiek menu, dit jaar gaan we op de Aziatische toer. Van elke gang apart en van het volledige menu geven we een analyse van de voor nierpatiënten belangrijke voedingsstoffen. Zo kunt u zelf bepalen of het in uw dieet past. Hier en daar geven we ook een tip als alternatief.

Vandaag krijgt u van ons het voorgerecht: roergebakken shiitakes met een Chinees tintje. Morgen gaan we verder met het bijgerecht, woensdag het hoofdgerecht en donderdag het nagerecht. Zaterdag plaatsen we dan nog het totale menu, met een analyse van alle gangen bij elkaar. 

De olie die u in het voorgerecht gebruikt om te frituren, kunt u na afkoelen filteren door een koffiefilter. Daarna is de olie nog eens te gebruiken.

Het recept

Deze zalm roll-ups zijn supersnel en simpel te maken, glutenvrij en smelten op je tong!

  • 4 plakken gerookte zalm
  • 1 bosje verse dille
  • 125 ml  zure room
  • 2 el citroensap
  • 2 el verse bieslook (fijngeknipt)
  • 1 bakje tuinkers

Roer citroensap, dille en bieslook door de zure room. Besmeer elke plak zalm dun met de gekruide zure room (verdun evt. met een scheutje melk). Rol de plakken op en snijd in twee of meer kleinere rolletjes. Bestrooi de rolletjes met versgemalen peper en leg er een takje dille op. Garneer elk rolletje met een toefje tuinkers.