‘Matig overgewicht verkleint risico ontwikkelen snelle nierschade’

Gepubliceerd door Maria op

Mannen met een normale nierfunctie en licht overgewicht lopen het minste risico op een snelle achteruitgang van hun nierfunctie wanneer ze ouder worden. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers in The Lancet, na een onderzoek onder enkele miljoenen veteranen. Niet alleen zwaarder zijn geldt als risicofactor, lichter zijn ook.

Amerikaanse veteranen behoren tot de best gedocumenteerde bevolkingsgroepen ter wereld. Ook hun nierfunctie is vaak vastgelegd. De onderzoekers hebben voor deze studie bekeken of er een verband is tussen de BMI op een bepaalde leeftijd, en het risico dat iemand vervolgens nierproblemen krijgt. Hiervoor zijn ze uitgegaan van gegevens over meer dan drie miljoen veteranen met een normale tot zeer licht verminderde nierfunctie. Op basis van hun leeftijd hebben ze hen ingedeeld in cohorten van steeds tien jaar; van jonger dan 40, via 40 tot 50, naar ouder dan 80 jaar.

Bij 8,1% van de veteranen is in de jaren na de eerste documentatie van hun nierfunctie, een snelle achteruitgang opgetreden. Het risico hierop blijkt afhankelijk van de BMI: veteranen met een verhoogd BMI, tussen de 25 en 30 kg/m2, hebben het minst vaak te lijden gehad onder een snel verslechterende nierfunctie. Maar naarmate de BMI toe óf afneemt, wordt dat risico groter. Hoe ouder de mannen, hoe duidelijker dat verband. Bij de jongsten, de veteranen van nog geen 40, was het zelfs zo zwak dat het erop lijkt dat BMI bij hen geen invloed heeft op het risico op een snel verslechterende nierfunctie. Tussen BMI en sterfte zagen de onderzoekers een vergelijkbaar verband: een U-vorm waarbij zowel zwaardere als lichtere mannen een verhoogd risico lopen op overlijden op korte termijn. Dit geldt volgens de onderzoekers voor alle leeftijdsgroepen.

In hun conclusie leggen ze vooral de nadruk op het overgewicht: mannen met een bij aanvang goede nierfunctie lopen een verhoogd risico daarop als ze een BMI van meer dan 30 kg/m2 hebben. 

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *