Het Totale Niervriendelijke Kerstmenu

Op zoek naar goede ideeën voor een heerlijk Kerstmenu dat werkelijk niervriendelijk is? Dan kunt u daar nu mee stoppen want u heeft het helemaal gevonden. Dit menu met een Oosters tintje is voorzien van alle analyses zodat u precies weet wat u, of uw gast die niervriendelijk moet eten, binnen krijgt. En voor de mensen aan tafel die daar niet op hoeven te letten staan de recepten ook dit keer weer garant voor een verrukkelijk kerstdiner.

Zelf zalm roken is helemaal niet zo moeilijk en is een erg leuke variant op vis eten. En ook de rijstrolletjes erbij maken het hoofdgerecht tot een heel bijzondere traktatie. Dit menu leent zich er bijzonder voor de tafel eens anders aan te kleden dan u misschien gewend bent.

Laat uw fantasie de vrije loop en kies voor Oosterse accenten, bamboe matjes, eetstokjes naast de borden (misschien zijn dat wel rechthoekige borden) en drink (kruiden)thee bij of na het dessert.

Variëren om het menu beter in uw dieet te laten passen? Voor vegetariërs kunt u mozzarella roken in plaats van zalm. En als het hele menu iets te veel kalium bevat, kunt u de mangomousse vervangen door een roompudding zonder fruit.

Het recept

 • Pittige roergebakken shiitakes
 • Zelf gerookte zalm met Rijstrolletjes
 • Zoetzure komkommersalade
 • Mangomousse

Alle gerechten zijn beschreven voor twee personen. Het Oosterse tintje van het Kerstmenu 2014 kunt u onderstrepen door bijvoorbeeld stokjes neer te leggen (niet verplicht natuurlijk) en de tafel te voorzien van rechthoekige bordjes en Oosterse accenten. Voor diegenen in het gezelschap die niet op zout hoeven te letten, kunt u, vooral voor bij die mooie rijstrolletjes, kleine bakjes sojasaus neerzetten. Daarvan bestaat ook een iets minder zoute versie van Kikkoman met een groene dop. Wasabi (“Japanse mierikswortel”) past er ook goed bij. Sommige mensen roeren daarvan een beetje door de sojasaus. Het is pittig spul, dus let wel op met de hoeveelheid. Het maken van de rijstrolletjes is van dit menu nog de lastigste klus. De rijst moet precies goed plakken en om te voorkomen dat het aan uw handen blijft zitten is het handig om gebruik te maken van een bamboe rolmatje (toko) en met vochtige handen te werken. Neem hier dus goed de tijd voor. Bij de recepten staan de analyses per gang, voor als u maar een deel van het menu maakt. Het totale menu bevat per persoon: 285 mg natrium, 1860 mg kalium, 42 g eiwit, 665 mg fosfaat, 165 g koolhydraten, 30 g vet, 1160 kilocalorieën. Als de hoeveelheid kalium voor u een probleem is, kunt u het beste het toetje aanpassen en kiezen voor een dessert zonder fruit. Dat scheelt 335 mg kalium.

Vooraf: Pittige roergebakken shiitakes Dit recept is voor twee personen. Het nestje van noedels geeft een spectaculair effect, maar het is niet moeilijk. Het is wel belangrijk dat u noedels van mungbonen gebruikt, anders lukt het niet. Die zijn te koop bij de toko. Op de verpakking staat vaak dat het vermicelli is. Maak dit voorgerecht op het laatste moment.

 • 200 g shiitakes
 • dobbelsteen verse gember
 • 1/2 rode peper zonder zaadjes
 • 2 kleine teentjes knoflook, gepeld
 • 1 el zonnebloemolie + om te frituren
 • 10 g Chinese vermicelli
 • drupje sesamolie
 • 1 bosuitje
 1. Veeg de shiitakes schoon en snijd ze in stukjes.
 2. Schil de gember en hak gember, rode peper en knoflook fijn. Houd de knoflook apart.
 3. Verhit de eetlepel olie in een koekenpan en bak de shiitakes, gember en peper ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur.
 4. Voeg de knoflook toe als de paddestoelen vocht beginnen af te geven en bak nog even mee.
 5. Verhit vlak voor het serveren een laag olie in een klein steelpannetje. Pas op dat de olie niet aan de kook komt of gaat roken. Laat er een klein stukje vermicelli in vallen: als dat direct opzwelt, is de olie heet genoeg.
 6. Bak zo de rest van de vermicelli en vis die er na een paar seconden uit met een schuimspaan. Laat even uitlekken op keukenpapier.
 7. Serveer de shiitakes met een drupje sesamolie, wat gehakte bosui en een vermicellinestje erbovenop. Bevat per persoon: 20 mg natrium, 295 mg kalium, 3 g eiwit, 85 mg fosfaat, 13 g koolhydraten, 7 g vet, 115 kilocalorieën

Hoofdgerecht: Zelf gerookte zalm Dit recept is voor twee personen. De zalm wordt gaar door het roken, ook met een verminderde afweer kunt u dit dus eten. Als u mootjes zalm met vel gebruikt is het wat makkelijker serveren. Vergeet vooral niet om een stuk aluminiumfolie op de bodem van de pan te leggen: anders raakt de bodem beschadigd en kunt u de pan niet meer gebruiken om gewoon in te koken. Hout- of rookmot koopt u bij kookwinkels. U kunt ook zelf aan de slag met een houtrasp en een stukje hout. Neem dan wel een lekker ruikende houtsoort, en zorg dat het hout droog is, anders staat na het roken het hele huis blauw.

 • 2 mootjes verse zalm van 100 g per stuk
 • wok met deksel
 • aluminiumfolie
 • 1 el houtmot
 • 1 koffielepel losse thee
 • 1 tl suiker
 • metalen rekje, bijvoorbeeld van een theelichtje
 • bakpapier
 • takje dille
 1. Dep de zalm droog.
 2. Plaats de wok stevig op het fornuis. Leg een vel aluminiumfolie op de bodem.
 3. Schep op het folie een mengsel van houtmot, suiker en thee.
 4. Plaats het rekje hieroverheen en leg daarop een velletje bakpapier met de zalm. Heeft u mootjes zalm met vel, leg ze dan met de velkant naar onderen.
 5. Verhit de pan nu, tot het rookmengsel begint te roken. Leg dan een deksel op de pan, of dek hem af met aluminiumfolie.
 6. Rook de zalm vanaf nu 12 tot 15 minuten. De vis is gaar als hij aan de bovenkant helemaal lichtroze verkleurd is.
 7. Als u toch af en toe even spiekt om te kijken of er nog wel voldoende rook in de pan staat, ziet u dat verkleuren mooi gebeuren.
 8. Schep de zalm voorzichtig op keukenpapier en daarna op de borden.