‘Gouden Klim’ voor Pia Dijkstra

Gepubliceerd door Maria op

Pia Dijkstra (D66) krijgt voor haar werk voor orgaandonatie de waarderingsspeld ‘De Gouden Klim’. Dat heeft de stichting Nationaal Donor Monument bekend gemaakt. Het Nationaal Donor Monument is een beeldhouwwerk in Naarden en heet ‘De Klim’. Het is bedoeld om donoren van organen of weefsels te eren. Een kleine replica wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op een bijzonder manier heeft ingezet voor orgaandonatie en transplantatie.

Dijkstra is in de Tweede Kamer de drijvende kracht achter het voorstel om de huidige donorwet in een zogenaamd Actief Donorregistratiesysteem (ADR) te veranderen. De huidige donorwet is volgens Dijkstra en het bestuur van het Nationaal Donor Monument een van de oorzaken van het huidige orgaantekort. Of dat werkelijk zo is, kan alleen blijken door een dergelijk systeem in te voeren. In andere landen zijn de resutaten in ieder geval bemoedigend. 

‘Pia Dijkstra heeft de afgelopen jaren met kundigheid, respect en betrokkenheid gewerkt aan het verbeteren van de wet op de orgaandonatie’ zegt het bestuur van de stichting die de Gouden Klim toekent. ‘Zij heeft het aangedurfd om een moeilijk en belangrijk thema opnieuw en degelijk ter discussie te stellen en daarvoor ook nieuwe mogelijkheden en oplossingen te bieden. Daarvoor heeft zij niet alleen het belang van mensen op de wachtlijst voor ogen gehad, maar ook alle Nederlanders, zowel mensen die wel als niet hun organen ter beschikking willen stellen.’

De uitreiking van de Gouden Klim vindt plaats op maandag 10 oktober 2016 om 11.30 uur bij het Nationaal Donor Monument en start vanuit het oude stadhuis van Naarden Vesting (Marktstraat 22). De burgemeester van de gemeente Gooise Meren, Albertine van Vliet, zal eveneens aanwezig zijn. Eerdere dragers van de Gouden Klim zijn Piet Legerstee en Paul van den Elsaker (de initiatiefnemers van het Nationaal Donor Monument) in 2014 en Joris Linssen in 2015.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *