Gezocht: patiënten die al meer dan tien jaar dialyseren

Gepubliceerd door Maria op

Bent u een nierpatiënt die al meer dan tien jaar succesvol dialyseert en ondanks alle beperkingen een gelukkig en zinvol leven leidt? Wilt u uw inzichten delen met anderen, zodat die daar kracht uit kunnen putten? Mail dan voor meer informatie of om u aan te melden voor een onderzoek naar brenda@niernieuws.nl.

Onze columniste en therapeut Brenda de Coninck is voor een onderzoek op zoek naar succesvolle dialysepatiënten. Ze werd daartoe geënthousiasmeerd door een Spaanse patiënt die ze ontmoette. Deze man blaakte van gezondheid, was vrolijk en gelukkig, ondanks dat hij al meer dan twintig jaar dialyseerde. Ze vroeg zich af: ‘hoe doet hij dat? Wat denkt, voelt en doet hij om zoveel plezier uit het leven te halen, ondanks zijn beperkingen?’

Over het onderzoek, dat uiteindelijk tot een boek zal leiden, zegt Brenda: ‘je kunt je lichaam helpen door de dingen die je tegenkomt te ‘reframen’, het in een ander daglicht te zien. Het zal wellicht de bloeduitslagen niet veranderen maar je voelt je er wel een stuk lekkerder bij. Daar gaat het in dit onderzoek dus om: los van alle medische criteria: hoe ga je om met wat je tegenkomt?’

Brenda werkt in dit onderzoek samen met een gedragswetenschapper, Jaap Hollander, psycholoog, directeur van het IEP (Instituut voor Eclectische Psychologie) en auteur van vele boeken. Jaap Hollander heeft een unieke MindSonartest ontwikkeld, die in meerdere talen beschikbaar is. Deze 40 tot 60 minuten durende test meet hoe iemand denkt, niet wat iemand denkt – de ingevulde test legt de strategie bloot van de gebruiker.

De voorwaarde om mee te doen aan het onderzoek: meer dan tien jaar succesvol dialyseren. De MindSonartest heeft als doel de overeenkomsten te vinden die bij deze succesvolle patiënten de boventoon voeren. Brenda verwacht met het schrijven van dit boek dialysepatiënten een handvat te geven en hen te bemoedigen in hun poging een zinvol en waardevol leven te leiden, ondanks de beperkingen die aan dialyse kleven. Naast het laten invullen van de MindSonartest, is het haar plan de patiënten additioneel te interviewen, zodat ze hun strategieën nader kunnen toelichten.

Wilt u meer informatie, of wilt u zich opgeven? Mail dan naar Brenda de Coninck.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *