Eiwitverlies in urine verhoogt risico hersenbloeding

Gepubliceerd door Maria op

Een slechtere nierfunctie betekent een hoger risico op een herseninfarct, terwijl eiwit in de urine een hoger risico inhoudt voor zowel herseninfarcten als hersenbloedingen, zo blijkt uit gecombineerd Nederlands-Amerikaans onderzoek. Macroalbuminurie verhoogt het risico op een hersenbloeding in een vergelijkbare mate als een te hoge bloeddruk dat doet.

Een beroerte, ofwel cerebrovasculair accident (CVA), is een verstoring van de bloeddoorstroming in de hersenen. Beroertes kunnen worden onderverdeeld in herseninfarcten (ischemisch CVA), en hersenbloedingen (hemorragisch CVA). Bij een herseninfarct raakt een bloedvat in de hersenen verstopt, terwijl bij een hersenbloeding een bloedvat scheurt. Dat een lagere eGFR en meer albumine in de urine, beide tekenen van nierschade, gepaard gaan met een hogere kans op een beroerte was al langer bekend. Maar hoe dit verband hield met afzonderlijke typen beroertes was nog niet uitgezocht. Daar brengt dit onderzoek verandering in.

De onderzoekers bundelden de gegevens van bijna 30 duizend deelnemers aan een Nederlandse en drie Amerikaanse studies. 4,3 procent van de deelnemers kreeg binnen een periode van bina 10 jaar een beroerte, en in 12% van deze gevallen ging het om een hersenbloeding. De onderzoekers schatten de eGFR (nierfiltratiesnelheid) aan de hand van de creatinine- en cystatine C-spiegels, terwijl ze de hoeveelheid albumine in de urine bepaalden met behulp van de albumine/creatinineverhouding. Deze gegevens toonden een vrij sterk verband tussen een lage eGFR en een hoger risico op herseninfarct. Een lage eGFR hield duidelijk geen verband met een hoger risico op een hersenbloeding. Een verhoogde hoeveelheid albumine betekende een hoger risico op zowel herseninfarct als hersenbloeding.

De onderzoekers vermoeden dat het onderliggende mechanisme dat bij grotere hoeveelheden albumine in de urine zowel nierproblemen als een verhoogd risico op vooral hersenbloedingen veroorzaakt, te maken heeft met de schade die albumine toe brengt aan bloedvaatjes die zowel in de nieren als in de hersenen voorkomen. Om dit mechanisme op te helderen is meer onderzoek nodig.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *