Dropsupplement verlaagt kalium dialysepatiënten

Gepubliceerd door Maria op

Een te hoog kaliumgehalte van het bloed is een veelvoorkomend probleem bij dialysepatiënten en is in ernstige gevallen levensbedreigend. Volgens Zwitserse onderzoekers kan een stof die onder andere in drop voorkomt, het kalium verlagen. Dat lijkt niet gepaard te gaan met een verhoging van het natriumgehalte, vocht vasthouden en een hogere bloeddruk.

Een te hoog kaliumgehalte van het bloed kan levensbedreigend zijn, omdat kalium de spieren beïnvloedt. Zeer hoge waarden kunnen zelfs een hartstilstand veroorzaken. Dialysepatiënten kunnen het kalium dat zij met de voeding binnenkrijgen niet meer zelf uitscheiden en lopen daardoor een reëel risico op een te hoog kaliumgehalte tussen twee dialysesessies in.

De stof glycyrrhetinezuur remt een enzym, waardoor de omzetting van cortisol in cortison wordt geremd. De mineralocorticoïde werking van cortisol, een bijnierschorshormoon, veroorzaakt een daling van de kaliumconcentratie in het bloed. Daarom veronderstelden Zwitserse onderzoekers dat het toevoegen van glycyrrhetinezuur aan de voeding van hemodialysepatiënten, misschien het kaliumgehalte van hun bloed zou kunnen verlagen.

Tijdens een studie die een half jaar duurde, gaven ze tien patiënten koekjes en brood met daarin glycyrrhetinezuur of een placebo. Bij alle patiënten steeg de verhouding van cortisol en cortison wanneer ze de stof in hun voeding kregen. Bij negen van hen ging dat ook gepaard met een blijvende daling van het kaliumgehalte van hun bloed. In de periode dat de patiënten een placebo kregen, steeg het kalium ruim twee keer zo vaak tot te hoge waarden, als in de periode waarin de werkzame stof in de voeding verwerkt werd. De frequentie van ernstige hyperkaliëmie daalde zelfs van 9 procent tot 0,6 procent.

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat de patiënten door het glycyrrhetinezuur meer natrium vasthielden. Van overmatig dropgebruik is wel bekend dat het glycyrrhetinezuur kan leiden tot een te laag kalium, verhoging van het natriumgehalte van het bloed en vocht vasthouden. En daardoor een verhoogde bloeddruk.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *