Brit van Aziatische afkomst heeft bij geboorte al kleinere nieren

Gepubliceerd door Maria op

Engelse baby’s van Zuid-Aziatische afkomst hebben bij geboorte kleinere nieren dan blanke Engelse kinderen, zo blijkt uit gegevens van het langlopende Born in Bradford onderzoeksproject. Dit is een mogelijke oorzaak van het relatief hoge percentage nierpatiënten onder deze bevolkingsgroep.

In het Born in Bradford onderzoek zullen 13.500 baby’s die tussen maart 2007 en december 2010 in de Engelse gemeente Bradford zijn geboren langdurig worden gevolgd. Van de deelnemers zal een hoop gegevens worden opgeslagen om later geanalyseerd te worden: niet alleen medische gegevens, maar ook socio-economische data, zoals afkomst, opleiding en inkomensniveau van de ouders zullen worden gemeten.

Eén van de gegevens die worden gemeten is de grootte van de nieren bij geboorte. Het vermoeden bestaat namelijk dat Zuid-Aziatische baby’s kleinere nieren hebben dan autochtone Britse baby’s, en dat dit tot gevolg heeft dat in Zuid-Aziatische populaties nierfalen vaker voorkomt, en niervervangende therapie vaker wordt toegepast, dan in Britse populaties. De grootte van de nier bij geboorte bepaalt hoeveel nefronen (de kleine delen van de nier die het filteren doen) iemand heeft. Dit aantal neemt gedurende het leven alleen maar af.

Uit de onderzoeksgegevens van Born in Bradford bleek inderdaad dat nieren van Zuid-Aziatische baby’s een stuk kleiner waren dan van blanke Britse: het scheelde zo’n 16%. Dat verschil bleef ook bestaan na correctie voor het (lagere) geboortegewicht. Het onderzoek gaat verder niet in op oorzaken van de te kleine nieren, of op mogelijke oplossingen, maar geeft wellicht wel aan in welke richting de oorzaak van het verhoogde risico op nierfalen in Zuid-Aziatische populaties moet worden gezocht.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *