Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Gepubliceerd door Maria op

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is ‘Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.’ Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Leefstijlbegeleiding

Het programma is gebaseerd op SLIMMER, één van de drie erkende leefstijlinterventies in Nederland en is inhoudelijk aangepast voor mensen met nierschade. Het richt zich naast voeding en beweging ook op de mentale gezondheid, waarbij stress en ontspanning, slaap, sociale contacten en zingeving aan bod komen. Het krijgen van meer controle over je eigen gezondheid en een verhoogde kwaliteit van leven staan hierbij centraal, met als doel het verminderen van ziekteverschijnselen en complicaties en het afnemen van medicijngebruik. Een GLI is gericht op blijvende gedragsverandering, vandaar dat het een langere looptijd heeft, wat uit onderzoek ook blijkt nodig te zijn voor een blijvende gedragsverandering.

Wat houdt meedoen met de GLI in?

Op de website van Beterschappen kun je meer informatie vinden over het programma. Kort samengevat is het traject als volgt opgebouwd. In het eerste half jaar word je door leefstijlcoach-diëtist en de fysiotherapeut intensief begeleid in diverse leefstijlonderwerpen zoals voeding, beweging en de mentale gezondheid. Na deze start heb je voldoende kennis en ervaring om je nieuwe gezonde gewoontes zelf voort te zetten. Vervolgens word je gedurende het anderhalf jaar daarna begeleid op een minder intensief niveau, om deze opwaartse spiraal vol te houden.

Het eerste half jaar:

  • 4 online individuele gesprekken met een leefstijlcoach-diëtist waarin je gaat werken aan een persoonlijk leefstijlplan
  • Iedere week een online groepsbijeenkomst met een fysiotherapeut waarin bewegen en andere leefstijlonderwerpen centraal staan

De anderhalf jaar daarna:

  • 2 online groepsbijeenkomsten 
  • 4 online individuele gesprekken
  • Behoud van de support van mede-deelnemers

Gedurende het hele programma kun je zelf thuis aan de slag met diverse materialen op de online leeromgeving. Hier kun je alle informatie en heldere stappenplannen op je eigen tempo lezen en bekijken. Daarnaast biedt een online omgeving de mogelijkheid om ondersteuning van de professionals te ontvangen en kun je ervaringen en recepten uitwisselen met mede-deelnemers.

Online programma

Het gehele programma wordt vanwege COVID-19 online aangeboden. Via online groepsbijeenkomsten en individuele contactmomenten wordt door middel van videobellen contact gelegd. Het programma wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Wil je zelf ook aan je leefstijl werken en kun je daar best wat ondersteuning bij gebruiken? Of ken je iemand die dat wil? Kijk op de website www.beterschappen.nl hoe je daarin ondersteuning kunt vinden.

Beterschappen start bijna met de eerste groep van de Gecombineerde Leefstijlinterventie, het groepsprogramma voor nierpatiënten met een te hoog gewicht. Er zijn nog een paar laatste plekken vrij. Geïnteresseerd? Plan op de website een vrijblijvend adviesgesprek in met diëtist-leefstijlcoach Femke of mail naar interesse@beterschappen.nl Beterschappen biedt ook individuele leefstijlcoaching aan, bijvoorbeeld na een nier(pancreas)transplantatie of als je een andere hulpvraag hebt op het gebied van voeding of één van de andere leefstijlonderwerpen. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine stappen maak je al een verschil.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *