Beginnende vaatverkalking aan te tonen in buikvlies

Gepubliceerd door Maria op

Veel nierpatiënten die worden behandeld met (peritoneale) dialyse krijgen te maken met cardiovasculaire calcificatie. Dit brengt een hoger risico op overlijden met zich mee. Het aantonen van beginnende vasculaire calcificatie is echter nog niet zo eenvoudig. Een team bestaande uit Franse en Belgische onderzoekers stelt dat beginnende calcificatie mogelijk kan worden gedetecteerd door infrarood-microspectroscopie.

Bij vasculaire calcificatie slaan calciumzouten neer in de bloedvaten, waardoor deze verharden. De calciumzouten zijn erg klein, waardoor het lastig is ze met technieken als röntgenfoto’s of echo’s zichtbaar te maken. De Belgisch-Franse onderzoekers gebruikten daarom infrarood-microspectroscopie om de zouten aan te tonen. Hierbij wordt een stukje weefsel beschenen met infrarode straling van verschillende golflengtes. Deze golflengtes zijn langer dan de golflengtes van zichtbaar licht; wij kunnen infrarode straling niet zien. Sommige infrarode golflengtes worden door calciumzouten geabsorbeerd. Als je ‘achter’ het beschenen weefsel gaat zitten, de infrarode straling weer opvangt, en vervolgens ziet dat deze golflengtes ‘verdwenen’, kun je laten zien dat het weefsel calciumzouten bevatte.

Dit is wat de onderzoekers deden bij drie biopten die uit het buikvlies genomen waren van peritonealedialysepatiënten. Bij één van deze biopten konden de onderzoekers vasculaire calcificaties vaststellen. Dat klinkt niet als een goede score, maar het laat in ieder geval zien dat deze methode om vasculaire calcificatie aan te tonen potentie heeft.

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *