Bart blogt: WTG 2017, de golfers op trainingsstage

Gepubliceerd door Maria op

Denkend aan mijn aanstaande eerste World Transplant Games, in Málaga, komt het bekende cliché ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ in mij op. Die zegswijze heeft voor mij als getransplanteerde een dubbele lading. Niet alleen zijn deze woorden van toepassing op het sportieve vlak, maar (vooral) ook op het leven in het algemeen. Het gaat niet om de triomf, maar om een goede strijd (een goed levenspad). Zeker wanneer je – zoals ik – uitverkoren bent (of gewoon een lucky bastard) om dankzij donoren dat levenspad vernieuwd te mogen vervolgen.

De lijfspreuk voor Olympische Spelen mag verworden zijn tot een cliché, maar is daardoor niet minder waar. Dit alles neemt niet weg dat ik als het op spelletjes aankomt niet alleen sportief, maar stiekem ook stevig fanatiek ben! Meedoen? ‘Lekker belangrijk’, denk ik dan, winnen wil ik! Tenzij de ander beter is.

En dus deed ik graag mee met de ‘trainingsstage’ die werd georganiseerd door een groep golfers van Stichting Sport en Transplantatie (SET). In maart 2017 zijn 16 personen (merendeel golfers) naar Malaga afgereisd om aldaar in vijf dagen vier keer de ‘Championship Course’ te spelen, waarop wij in juni hopen te gaan vlammen. Een heerlijke vakantie die direct dienstdeed als serieuze voorbereiding op de WTG en ook een fantastische teambuilding was. Leerzaam voor wat betreft de baan en ‘enkele aandachtspuntjes’ in mijn spel (*kuch*).

Maar ook voor wat betreft de verdere voorbereidingen. Mijn vragen over wat ik allemaal nog officieel moet regelen kon ik stellen aan een SET-WTG-buddy; iemand die al vaker heeft meegedaan. Maar ook: in maart was het al warm. Dus in juni is het hoogstwaarschijnlijk gewoon heet. Goed drinken sowieso, maar ga ik een pet of hoed dragen, neem ik wat gezouten noten mee ter compensatie van zoutverlies of toch niet, welke factor zonnecrème?

Niet onbelangrijk verder: hoe houd ik mijn keel in de warmte soepel om de andere sporters (we gaan met circa 70 man/vrouw!) van de Nederlandse equipe toe te juichen? En natuurlijk de sporters uit al die andere landen aanmoedigen, spreken, inspireren of mij laten inspireren. Want dat is een van de belangrijke onderdelen: verbroedering! Eén overeenkomst tussen al die sporters is er in ieder geval: wij konden verder gaan dankzij een donororgaan.

Ik vind het spannend en ik zie ernaar uit om mee te doen. In juni is er een teamdag voor de hele Nederlandse equipe. Ik zal via NierNieuws verslag doen van mijn belevenissen.

Bart Pijpers, niergetransplanteerd en WTG-sporter via Stichting SET (golf).

Categorieën: Blogs en Columns

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *